VRH TROZUPCA: Maserati predstavio Ghibli i Quattroporte u Trofeo izdanju

Nakon SUV modela Levante koji je još ranije stigao u sportskoj Trofeo verziji, Maserati je sada predstavio i sportske limuzine Ghibli i Quattroporte u istom izdanju

Sportski paket Trofeo, kojeg već neko vreme poseduje SUV model Levante, dostupan je i kod modela Ghibli i Quattroporte, a podrazumeva snažni V8 twin-turbo motor, kao i vizuelna i tehnička unapređenja, u skladu sa sportskim ambicijama.

Naravno, ljubiteljima Maseratija najinteresantnije jeste „srce“ pomenutih modela, koje je poreklom iz Ferrarija, zapremine 3,8 litara u V8 konfiguraciji, a koje uz pomoć dva turbo punjača, oslobađa 580 konjskih snaga i 730 Nm obrtnog momenta.

„Uparen“ sa 8-stepenim automatskim ZF menjačem, snaga se kod Ghibli i Quattroporte modela isporučuje na zadnje točkove (Levante ima 4x4 pogon), a prema fabričkim podacima, Ghibli Trofeo do 100 km/h stiže za samo 4,3 sekunde dok Quattroporte Trofeo za njim „kasni“ dve desetinke.

I to nije sve, jer su sa maksimalnom brzinom od 326 kilometara na čas, Ghibli i Quattroporte u Trofeo izdanju najbrži serijski Maserati modeli, naravno, ako ne računamo homologacione modele namenjenje takmičenju, kao što je to bio MC12.

Tu su i veliki Orione naplaci od 21 inč, aerodinamički dodaci kako bi se povećalo prianjanje za podlogu, kao i veći usisnici vazduha kako bi se motor i kočnice što adekvatnije „rashladili“. I enterijer je u sportskom duhu, sa kožnim sedištima i najnovijim MIA infotejnment sistemom sa displejem od 10,1“.

U okviru Trofeo paketa, obe limuzine sada poseduju i sportski Corsa režim rada, koji utiče na odziv „gasa“, skraćuje vreme potrebno za promenu stepena prenosa, u potpunosti „otvara“ klapne na izduvnom sistemu, ukrućuje i „spušta“ oslanjanje, a omogućava i upotrebu Launch Control funkcije.

Maserati Ghibli Trofeo i Quattroporte Trofeo već su dostupni, i to po ceni od 127.415 evra kada je reč o limuzini Ghibli Trofeo, dok se za Quattroporte Trofeo treba „rastati“ od 161.530 evra.

Đorđe Pavićević/TopSpeed