VISOKI NAPON: Najavljuje li Honda električni E-Type R!?

Honda E je zamišljen kao kompaktni gradski automobil na električni pogon koji treba da se dopadne širokim narodnim masama... Međutim, neki u Hondi smatraju da bi “mališan” mogao da dobije i svoju Type R verziju!

Tokom ’90-ih godina prošlog veka i početka 2000-ih, Honda je imala čak tri Type R modela u svojoj ponudi – NSX, Integru i Civic, da bi se pre par godina, za sve ljubitelje “crvenog H” desila nezamisliva stvar kada je japanski proizvođač u jednom trenutku u potpunosti ostao bez Type R modela, kada je Civic 8. generacije mora da se povuče usled neispunjenja Euro 5 normi, a Type R naslednik u vidu Civica IX još nije bio na pomolu.

Na svu sreću, situacija se pri kraju ove decenije donekle popravila, sa novim Civicom Type, ali je činjenica da je on i dalje jedini predstavnik Hondine “hardcore” filozofije. No, kako u Hondi nagoveštavaju, uskoro bi mogao da mu se pridruži još jedan model, i to onaj na kojeg najmanje “sumnjamo”.

Naime, jedan od najnovijih modela u ponudi, kompaktni gradski automobil Honda E, na električni pogon, mogla bi da dobije “ljutu” verziju, barem kako navodi Takahiro Shinya iz Honde, budući da je u okviru kompanije već ozbiljno razmatrana ta mogućnost, i pored činjenica da postoji Honda E Advance.

Podsetimo, Honda E raspolaže elektromotorom snage 136 KS i više nego adekvatnih 315 Nm, što obezbeđuje sprint do 100 km/h za 9,5 sekundi. Snažnija verzija Honda E Advance ima 154 “konja”, a do “stotke” stiže za 8,3 sekunde.

Đorđe Pavićević/TopSpeed