VARIJACIJE NA TEMU: Volkswagen predstavio Taos

Volkswagen je za severno-američko tržište predstavio novi SUV model Taos, koji je nešto kompaktnija i jeftinija verzija u odnosu na aktuelni model Tiguan

Volkswagenova porodica SUV i krosover modela neprestane se širi, te je ovih dana postala bogatija za još jednog člana, po imenu Taos. Reč je o kompaktnom SUV modelu koji je baziran na MQB platformi, a pozicionira se ispod Tiguana, a iznad T-Roc modela.

Vizuelno podseća na umanjeni Tiguan, sa prostorom za pet odraslih putnika, sa nekim elementima pomenutog T-Roc, koji je opet, sa druge strane, blizak rođak popularnog Golfa. U odnosu na Golf, Taos je nešto veći, ali je, recimo, kraći od limuzinske verzije Jetta.

Enterijer moderan, sa MIB3 infotejnment sistemom koji podrazumeva WiFi podršku, kao i bežično punjenje pametnih uređaja. Ispred vozača se nalazi displej digitalne instrumentacije, dijagonale 12,3 inča, dok se na vrhu centralne konzole nalazi 8-inčni ekran infotejnment sistema.

Što se tiče pogonskih jedinica, Volkswagen je za Taos spremio dobro poznati 1,5-litarski TSI turbo benzinac EA211, koji raspolaže sa 158 konjskih snaga i 250 Nm obrtnog momenta. Uz njega se isporučuje i 8-stepeni automatski menjač dok verzija sa 4MOTION 4x4 pogonom dolazi opremljena 7-stepenim DSG menjačem.

Cene još nisu saopštene, ali se očekuje da će osnovni model startovati u rangu između 21.000 i 23.000 dolara, što je otprilike i cena Golfa u Americi, a na severno-američko tržište stizaće direktno iz Volkswagenovih proizvodnih pogona u fabrici Puebla, u Meksiku.

Đorđe Pavićević/TopSpeed