VARIJACIJE NA TEMU: Mercedes-AMG CLA 45 S 4MATIC+ Shooting Brake

Nakon što je nedavno predstavio najsnažnije verzije A-klase i CLA u AMG izdanju, Mercedes je sada isti „recept“ primenio i na CLA u Shooting Brake formi

Karavan verzija aktuelnog CLA, koja nosi naziv Shooting Brake, iako u suštini ona to zapravo nije (Shooting Brake je kupe karavan), sada se pridružuje najsnažnijoj AMG „postavi“ koju od nedavno čine A 45 S 4MATIC+ i CLA 45 S 4MATIC+.

Baš kao i pomenuta dva „rođaka“, i Shooting Brake je pogonjen famoznim M139 2,0-litarskim turbo benzincem koji u „S“ verziji oslobađa 420 „konja“, a trenutno je najsnažniji dvolitarski četvorocilindraš na svetu.

Snaga se preko 8-stepene transmisije sa dvostrukim kvačilom i Haldex spojnice prenosi na sva četiri točka, s tim da zadnja osovina zahvaljujući tzv. Torque Control sistemu ima i mogućnost vektorisanja obrtnog momenta između točkova.

Sprint do „stotke“ CLA 45 S Shooting Brake obavlja za svega četiri sekunde (desetinku brže od „običnog“ CLA 45), dok je maksimalna brzina elektronski limitirana na 250 km/h, ali se može podići na 270 km/h ukoliko se odabere opcioni Driver's Package.

Đorđe Pavićević/TopSpeed