UVERTIRA ZA LE MANS: Toyota GR Super Sport

Toyota je ovogodišnji Le Mans iskoristila da prikaže i prototip novog supersportskog automobila koji će se ubuduće takmičiti okviru WEC šampionata, a biće proizveden i u limitiranoj seriji od 25 primeraka

Kao uvertira u ovogodišnju trku, u kojoj je Toyota po treći put uzastopno pobedila na 24 časa Le Mana, japanski proizvođač je u subotu premijerno prikazao prototip novog hipersportskog automobila koji će se ubuduće takmičiti u WEC šampionatu prema novim pravilima i zameniti dosadašnji TS050 iz LMP1 klase.

Prototip je na stazi vozio Alexander Wurz, bivši F1 vozač kao i pobednik na Le Manu u Peugeot 908 HDi iz 2009. godine. Automobil bi, prema WEC specifikacijama, trebao da raspolaže sa oko 670 konjskih snaga, od čega bi oko 270 „konja“ odlazilo na prednje elektromotore.

Zanimljivo je da je Toyota prvobitno razvila ovaj koncept sa V6 twin-turbo hibridnom jedinicom snage oko 1000 „konja“, koja je trebala ujedno da bude i maksimalna snaga dopuštena novim pravilima, pre revidiranja na 670 KS.

No, prema nekim informacijama, i dalje postoji namera da ovaj automobil, u homologacionoj formi, proizveden u 25 primeraka kao GR Super Sport, raspolaže sa znatno više snage nego što ga WEC ograničava.

Đorđe Pavićević/TopSpeed