ULTRALUKSUZNA KRSTARICA: Mercedes-Maybach S-klasa

Mercedes je u okviru svog super-premijum ogranka Maybach predstavio ultraluksuznu verziju aktuelne S-klase

Nakon aktuelne serijske Mercedes-Benz S-klase, a u iščekivanju sportskih AMG verzija, nemački gigant je odlučio da predstavi ultraluksuzno izdanje koje, kao i njegov prethodnik, stiže iz Maybacha.

Gledano spolja, Maybach verzija se razlikuje po drugačijem grilu, novom prednjem „braniku“, dok i pozadi postoje izmene na difuzoru vazduha, kao i završecima izduvnog sistema. Uz to, kupcima je dostupna i opcija tradicionalne dvobojne karoserije, gde su bokovi u jednoj, a „hauba“, krov i poklopac prtljažnika u drugoj boji.

Dužine čak 5469 milimetara, Maybach S-klasa je za primetnih 180 mm duža u odnosu na „običnu“ S-klasu, i to u verziji sa produženim međuosovinskim rastojanjem, što već u startu garantuje više nego dovoljno prostora i komfora za putnike, naročito one na zadnjim sedištima.

Mercedes je, kada je reč o pogonskoj jedinici, bio poprilično „škrt sa informacijama“, te je jedino poznato da će nova Maybach S-klasa dobiti unapređeni 4,0-litarski V8 biturbo sa mild-hybrid tehnologijom, koji bi trebalo da raspolaže sa barem 500 konjskih snaga.

Pored njega, biće ponuđen i snažni 6,0-litarski V12 twin-turbo, takođe potpomognut mild-hybrid sistemom, koji bi trebalo da oslobađa preko 600 „konja“ i 1000 Nm obrtnog momenta. Uz to, snaga će se po prvi put isporučivati na sva četiri točka, u okviru 4MATIC sistema.

Ipak, u slučaju Maybacha, najvažniji je, zapravo, enterijer i nivo luksuza koji on nudi, a tu su se Mercedesovi inženjeri poprilično istakli. Za zadnja sedišta pre bi se moglo reći da su dve velike, udobne fotelje, sa mogućnošću podešavanju u svim zamislivim pravcima.

Implementiran je najnoviji MBUX interfejs, koji poseduje i aktuelna S-klasa, sa čak pet OLED displeja, koji pruža vrhunski ugođaj i zabavu, a sistem prepoznaje i gestikulativne komande putnika sa zadnjih sedišta zahvaljujući 3D laserskim kamerama ugrađenim u „nebo“ krova.

Kako je najavljeno, prodaja Maybach S-klase u Evropi će krenuti na proleće 2021. godine, sa prvim isporukama početkom leta dok će kinesko i američko tržište svoje prve primerke dobiti u aprilu naredne godine. Cena vozila biće naknadno poznata.

Đorđe Pavićević/TopSpeed