ULTIMATIVNI GRAND TOURER: Bentley EXP 100 GT

Bentley je predstavio koncept po imenu EXP 100 GT kojim obeležava vek postojanja kompanije, ali i nagoveštava kako bi u doglednoj budućnosti mogao da izgleda superluksuzni GT ovog britanskog brenda

Za sada jedini pravi rival superluksuznom Rolls-Royce brendu, kompanija Bentley predstavila je koncept EXP 100 GT u čast obeležavanja 100 godina postojanja i ujedno nagovestila da već u doglednoj budućnosti možemo očekivati superluksuzni GT model na električni pogon.

Naime, EXP 100 GT pokreće sistem nazvan Next Generation Traction Drive (NGTD) koji se sastoji od četiri elektromotora, svaki snage od 200 do 340 „konja“, zavisno od specifikacije, koji ukupno oslobađaju više nego impresivnih 800, pa čak do 1340 konjskih snaga, uz mogućnost vektorisanja obrtnog momenta između svakog točka ponaosob.

Jednako impresivan je i podatak o maksimalnom obrtnom momentu od oko 1500 Nm, koji se ostvaruje već pri najnižim režimima rada elektromotora, što pretvoreno u performanse, barem prema fabričkim podacima, znači sprint do „stotke“ za samo 2,5 sekundi uz maksimalnu brzinu od 300 km/h.

Za snabdevanje elektromotora električnom energijom zadužene bi bile specijalne baterije koje bi omogućile autonomiju od oko 700 kilometara, uprkos činjenici da bi vozilo ovih specifikacija težilo barem dve tone, i to uz upotrebu tada najsavremenijih lakih legura i karbona.

Naravno, sve ovo treba uzeti i sa određenom dozom rezerve jer je ipak u pitanju koncept kod kojeg je mnogo toga „predviđeno“ i u domenu nagađanja. U serijskoj proizvodnji, automobil baziran na EXP 100 GT mogao bi da se nađe tek za oko 15 godina, odnosno 2035. kako najavljuju u britanskoj kompaniji.

The Bentley EXP 100 GT explores how grand touring could look in 2035. Inspired by the elements of travel – the light above you, the air around you and the earth beneath you – it is designed to stimulate all the senses to enhance the well being of everyone who travels in it.  Read more: http://bit.ly/EJ_YT

Đorđe Pavićević/TopSpeed