UHVAĆEN NA NURBURGRINGU: Ovo je novi Porsche 911 GT3 RS! (VIDEO)

Porsche uveliko sprema i ultimativnu sportsku GT3 RS verziju aktuelnog modela 911, koja je ovih dana „uhvaćena“ tokom testiranja na Nurburgringu

Svaki ljubitelj Porsche brenda vrlo dobro zna da je čistokrvni sportski model u ponudi modela 911, već dve decenije unazad, bio GT3, a pogotovu njegova RS verzija, koja je nešto najpribližnije trkačkom automobilu.

Aktuelna generacija 992 u svojoj ponudi još uvek nema GT3 (aktuelan je 991.2 generacije), a samim tim ni GT3 RS verziju, koja je uveliko u pripremi, a prototipovi već neko vreme „vrte krugove“ po Nurburgring Nordschleife stazi.

Sa snimaka se može primetiti da je drastično unapređen aerodinamički paket, kojeg čini ogromni repni spojler, bolje reći „krilo“, a nov je i zadnji branik sa integrisanim difuzorom, kroz kojeg „vire“ dve centralno postavljene izduvne cevi.

Ono što će obradovati sve ljubitelje čistokrvnih sportista jeste činjenica da će GT3 RS ostati veran atmosferskoj pogonskoj jedinici, u ovom slučaju 4,0-litarskoj, koja bi trebala da oslobađa preko 520 konjskih snaga, koliko je imao prethodnik, te da se „vrti“ i do 9000 obrtaja!

No, pre nego se GT3 RS pojavi, najverovatnije sredinom 2021. godine, očekujemo debi GT3 verzije, koja je planirana da se predstavi ove godine, no imajući u vidu kašnjenja i probleme zbog pandemije, planovi su pomereni za početak naredne godine.

The first 2022 Porsche 992 GT3 RS to be seen lapping the Nurburgring Nordschleife. The 992 GT3 RS has some of the craziest aero ever seen on a road legal car. The sound seems to be slightly less than on the 'normal' GT3. The 4.0 liter flat six engine will make around 550hp! Let us know your thoughts on this car in the comments below.

Đorđe Pavićević/TopSpeed