U KORAK SA VREMENOM: Restilizovani Mercedes-Benz CLS

Tri godine nakon premijernog predstavljanja, Mercedes je odlučio da „podmladi“ aktuelni CLS koji sada stiže u nešto atraktivnijem „pakovanju“ i sa modernijim pogonskim jedinicama

Paralelno sa lansiranjem nekoliko potpuno novih modela u okviru električne EQ game modela, Mercedes ne napušta ni one nešto konzervativnije modele, kao što je CLS, koji je upravo predstavljen u „osveženom“ izdanju.

Imajući u vidu da je i dosadašnji CLS bio veoma atrakivan automobil, Mercedes se odlučio samo na diskretne izmene kao što je novi prednji branik sa većim usisnicima vazduha, ispod kojeg se nalazi hromirani spliter, dok je i pozadi hromirana „lajsna“ iznad difuzora vazduha.

AMG Line verzije dobile su i nešto izraženije pragove, spojler na prtljažniku kao i novu masku hladnjaka, a na raspolaganju je i set aluminijumskih „felni“, prečnika 20 inča, i to u dve boje.

Najveća unapređenja mogu se videti u enterijeru, počevši od multifunkcionalnog volana, presvučenog napa kožom, koji je debitovao i na nedavno restilizovanoj E-klasi i novoj C-klasi.

Tu su i dva displeja, dijagonale od po 10,25 inča, pri čemu je jedan „rezervisan“ za digitalnu instrumentaciju dok je drugi, pozicioniran iznad centralne konzole, namenjen infotejnment sistemu. U višim paketima opreme, pomenute displeje moguće je „unaprediti“ onima dijagonale od po 12,3 inča.

Kada je o motorizaciji reč, na raspolaganju je široka paleta benzinskih i dizel motora. Osnovni motor jeste 2,0-litarski dizel od 194 KS i 400 Nm u verziji CLS 200 d, a odmah iznad njega, u CLS 300 d, nalazi se takođe dvolitarski agregat, ali opremljen 48-voltnim elektro-sistemom koji raspolaže sa 265 „konja“ i 550 Nm.

Vrh ponude dizela rezervisan je za redni šestocilindarski motor od 3,0 litre zapremine, koji pruža 330 konjskih snaga i 700 Nm obrtnog momenta, dostupnih već od 1200 obrtaja u minutu.

Što se tiče benzinaca, ponude startuje sa CLS 350 kojeg pokreće 2,0-litarski turbo od 300 „konja“ i 400 Nm. CLS 450 stiže u 4MATIC izdanju i opremljen je rednim 6-cilindarskim motorom od 367 KS i 500 Nm. „Perjanica“ ponude je CLS 53 AMG 4MATIC+ koji nudi 435 „konja“ i 520 Nm iz pomenutog šestocilindraša.

Kako je saopšteno, prve isporuke restilizovanog CLS očekuju se sredinom leta ove godine...

Đorđe Pavićević/TopSpeed