U KORAK SA KONKURENCIJOM: Toyota predstavila modernizovani Hilux

Toyota je predstavila modernizovanu verziju svog najpopularnijeg pikap modela Hilux, koji je pored vizuelnih unapređenja, dobio i modifikovanu šasiju, kao i još jedan, snažniji motor u ponudi

Jedan od globalno najpopularnijih mid-size pikap modela svakako je Toyota Hilux, koja je u aktuelnoj, osmoj generaciji, predstavljena 2015. godine, a sada je, nakon 2017. po drugi put restilizovana pri čemu je naglasak više bio na tehničko-tehnološkim, nego li na vizuelnim unapređenjima.

Pre svega, na evropskom tržištu je tu sada novi motor, zapremine 2,8 litara, koji neće zameniti, već samo „dopuniti“ ponudu postojećim 2,4-litarskim turbo dizelom. Novi agregat raspolaže sa 204 konjske snage i 500 Nm obrtnog momenta, što je osetno više od dosadašnjih 150 „konja“ i 400 Nm.

Uz pomenute motore isporučuje se 6-stepena manuelna ili 6-stepena automatska transmisija, putem koje se snaga prenosi na zadnju osovinu, uz mogućnost uključivanja i pogona na prednjim točkovima, kao što je to slučaj bio i do sada.

Takođe, unapređen je i sistem oslanjanja i upravljanja, kako bi se povećala udobnost putnika tokom vožnje na putu. Modifikovani su lisnati gibnjevi pozadi, dok su amortizeri dobili nešto drugačije karakteristike, sve u cilju poboljšanih voznih karakteristika i komfora.

Vizuelno, restilizovani Hilux je dobio novu „njušku“ sa grilom u obliku obrnutog trapeza, koja je, u sličnoj formi, već debitovala na nekim Toyotinim modelima na tržištu SAD, pre svega, 4Runner modelu. Svetlosne grupe su nešto manje i „skraćene“, a viši paketi nude „farove“ u LED tehnologiji.

Kada je reč o enterijeru, tu je sada unapređeni infotejnment sistem sa displejem dijagonale 8 inča, dok je unapređen i softver, koji je sada brži i intuitivniji. Podrška za Apple CarPlay i Androit Auto se podrazumeva, a viši paket opreme sa sobom donosi i JBL audio sistem sa devet zvučnika, ukupne snage 800 W.

Uz novi Hilux stiže i novi paket opreme Invincible X, dostupan u verzijima Extra Cab (2+2) i Double Cab, koji donosi i pregršt atraktivno dizajniranih lifestyle elemenata, počevši od grila, prednjeg odbojnika, zaštitnih ploča za podvozje, dizajna naplataka, kao i vrata tovarnog prostora.

Kako je najavljeno, prodaja „osveženog“ Hiluxa na tržištima Istočne Evrope počeće već u julu ove godine, dok će Zapadna Evropa ovaj model dobiti tek u oktobru.

Đorđe Pavićević/TopSpeed