U DUHU FORMULE 1: Aston Martin Vantage F1 Edition

Kao što je i najavljeno, danas je debitovao Aston Martinov model Vantage u ekskluzivnom izdanju posvećenom Formuli 1, koje nosi naziv F1 Edition

Povratak u Formulu 1 nakon više od 60 godina i preuzimanje polovine „dužnosti“ Safety i Medical Car od Mercedesa na F1 trkama jednostavno se moralo nekako obeležiti, a ima li boljeg načina nego li lansiranje specijalne edicije aktuelnog modela.

Tako je pred nama Vantage F1 Edition, ekstremnije verzije aktuelnog Vantage, koja je inspirisana Safety Car vozilom, što će reći da je vizuelno još agresivniji od „običnog“ modela, kao i da raspolaže sa više snage, a uz sve to, homologovan je za redovan saobraćaj.

Predstavljene su dve verzije – standardni kupe kao i roadster varijanta (slobodno ga možemo nazvati i Volante), koji se u odnosu na „obični“ Vantage razlikuju po većim naplacima, od 21 inč, novom aerodinamičkom paketu koji obezbeđuje više prianjanja, drugačijem „grilu“ kao i brojnim detaljima od ugljeničnih vlakana.

Snaga koju pruža 4,0-litarski V8 twin-turbo je porasla za 25 KS te sada iznosi 535 „konja“, dok je obrtni moment od 685 Nm, iako isti, sada dostupan u širem dijapazonu broja obrtaja. Uz to, i 8-stepeni automatski menjač sada brže menja stepene prenosa.

Što se tiče podvozja, Vantage F1 Edition je dodatno ukrućen kako bi se poboljšala vozna dinamika i agilnost, unapređen je i sistem oslanjanja, sa tvrđim oprugama i novim amortizerima. Takođe, i sistem upravljanja je rekalibrisan u cilju još boljeg osećaja i veće količine povratnih informacija s puta.

Cena Vantage F1 Edition startuje od 162.000 evra u Nemačkoj, a prve isporuke su planirane za maj ove godine.

Đorđe Pavićević/TopSpeed