U ČAST JUBILEJA: Audi TT RS 40 Years of quattro Edition

Audi ove godine obeležava četiri decenije postojanja svog inovativnog quattro pogona na sva četiri točka, a tim povodom, predstavljena je i specijalna edicija modela TT RS

Svojevremeno revolucionarni quattro pogon, proslavljen na relijima početkom '80-ih godina, danas se nalazi u mnogim, ne samo sportskim, već i porodičnim Audijevim modelima, a u čast 40 godina od njegovog predstavljanja, nemački proizvođač je „lansirao“ specijalnu ediciju modela TT RS.

Pomenuta edicija nosi naziv TT RS 40 Years of quattro (40 godina quattro pogona), a kao što se možda već i pretpostavili, biće limitirana na svega 40 primeraka, od kojih će svaki koštati pozamašnih 114.040 evra!

U suštini, radi se o serijskom Audi TT RS, koji je dobio atraktivnu „livreju“ po ugledu na legendarni Audi Sport quattro S1 Pikes Peak, sa velikim quattro natpisima na vratima, a tu su i aerodinamički elementi na karoseriji od ugljeničnih vlakana, poput usisnika vazduha na „haubi“, splitera, zadnjeg spojlera, difuzora, itd.

Ispod „haube“ se nalazi dobro poznati 2,5-litarski TFSI petocilindraš koji oslobađa 400 konjskih snaga i 480 Nm obrtnog momenta. Snaga se preko 7-stepenog S tronic menjača prenosi, kao što i dolikuje modelu koji „slavi“ quattro pogon, permanentno na sva četiri točka.

Prema fabričkim podacima, ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h iznosi svega 3,7 sekundi dok je maksimalna brzina, umesto na tradicionalnih 250 km/h, sada limitirana na 280 kilometara na čas. Kupcima je opciono na raspolaganju i uklanjanje zadnje klupe i postavljanje karbonske upornice, čime se „uštedi“ nekih 16 kilograma.

Đorđe Pavićević/TopSpeed