TRILING KRALJEVA: Maserati Royale Special Series

Iz Maseratija stiže omaž slavnoj prošlosti u vidu trilinga iz Royale Special Series kojom su obuhvaćeni modeli Quattroporte, Ghibli i Levante

Italijanska luksuzna marka iz Modene, čiji je zaštitni znak trozubac, poznata je između ostalog po specijalnim edicijama. Jedna od njih je i Royale verzija iz 1986. godine, posvećena trećoj generaciji velike limuzine Quattroporte sa 4,9-litarskim V8 motorom od 300 KS, koja je proizvedena u svega 51 primerak.

Gotovo 35 godina kasnije, iz Maseratija stiže omaž slavnoj prošlosti u vidu trilinga iz Royale Special Series kojom su obuhvaćeni modeli Quattroporte, Ghibli i Levante. Biće ponuđeno svega 100 primeraka, dostupnih u dve jedinstvene boje – Blu Royale plavoj i Verde Royale zelenoj.

Od autentičnih detalja pažnju privlače točkovi u antracit nijansi, promera 21 inč, kao i srebrne kočione čeljusti. Enterijer je obogaćen specijalnim Gran Lusso trimom sa ekskluzivnom Zegna ili Pieno Fiore dvobojnom kožom. Ubačeni su i posebni ukrasi – aplikacije i to metalne za SUV Levante, od slonovače za Ghibli i drveta obojenog u crni „klavir lak“ za Quattroporte.

Svi modeli Royale Special Series dobiće i pločicu „1 od 100“. Deo standardne opreme predstavlja i krovni otvor sunroof, zatamnjena zadnja stakla i vrhunski audio sistem Bowers&Wilkins.

Što se tiče pogonskih agregata tu nema ograničenja, na raspolaganju su tri V6 motora – dizel od 275 KS, kao i benzinski od 350 i 430 KS. Cena za iznosi 93.000, za Levante 100.000, a za Quattroporte 120.000 evra, što i nije previše ako se zna da je reč o limitiranoj ediciji u svega 100 primeraka.

Uroš Dedić/TopSpeed