TREĆI MUSKETAR: BMW M8 Gran Coupe

BMW je nedavno predstavio i treću karoserijsku verziju Serije 8 po imenu Gran Coupe, koja sada stiže i u ultimativnom “M” izdanju

Predstavljanjem Serije 8 Gran Coupe u “M” verziji, BMW je zaokružio aktuelnu ponudu ovog modela, budući da se kupcima sada nude M8 Coupe, M8 Cabrio i najnoviji, M8 Gran Coupe.

Ova verzija, sa 200 mm dužim međuosovinskim rastojanjem i četvoro vrata, može se reći da je direktni konkurent Mercedes-AMG GT 63 4-door, pa i Porsche Panameri, a pokreće je dobro poznati 4,4-litarski V8 twin-turbo koji oslobađa 600 konja.

BMW je uz “obični” M8 Gran Coupe predstavio i snažniju Competition verziju, koju pokreće gore pomenuti agregat, s tim da se on može pohvaliti činjenicom da raspolaže sa 625 konjskih snaga.

U BMW-u navode da M8 Gran Coupe do 100 km/h stiže za 3,3 sekunde, odnosno desetinku brže kada je reč o Competition verziji, dok je maksimalna brzina limitirana na 250 km/h, odnosno 305 km/h ukoliko se odabere M Driver paket.

Kao i druga dva modela u ponudi, i M8 Gran Coupe stiže sa xDrive pogonom na sva četiri točka i aktivnim “M” diferencijalom, uz mogućnost podešavanja isporuke obrtnog momenta između osovina, sve do potpunog prenosa snage na zadnje točkove.

Cena BMW M8 Gran Coupe u Competition izdanju, u Nemačkoj, startuje od 168.000 evra, što je za oko 40.000 evra više u odnosu na M850i.

Đorđe Pavićević/TopSpeed