TRANSFORMACIJA: Opel „podmladio“ Crossland

Opel je predstavio restilizovanu verziju svog krosover modela Crossland, koji je „izgubio“ sufiks „X“ u nazivu, a vizuelno se uniformisao sa nedavno prikazanom Mokkom

Nakon tri godine provedene na tržištu Evrope, Opel Crossland X dobio je „novo lice“, veoma slično nedavno predstavljenoj Mokki, kao i novi naziv, koji sada glasi samo Crossland (bez „X“ oznake).

Potpuno novi izgled prednjeg dela, tzv. Vizor, koji je nedavno debitovao kod Mokke, Crosslandu je dao nešto agresivniji i moderniji vizuelni nastup, a samim tim, izmenjen je „branik“, kao i glavne svetlosne grupe, sada u LED tehnologiji.

I pozadi su primetne izmene, doduše, nešto diskretnije nego li napred, ali tako da automobil deluje luksuznije i skladnije. Nove su i svetlosne grupe, zatamnjene i takođe u LED tehnologiji, a Crossland je dobio i nove naplatke od 17 inča.

Što se tiče pogonskih jedinica, Opel je ponudi četiri motora – dva benzinca i dva dizela, svi već poznati od ranije. Benzinac potiče iz PSA grupacije, zapremine 1,2 litre od 83 KS u atmosferskoj i 130 konjskih snaga u Turbo izdanju.

S druge strane, turbo dizel jedinice su takođe poreklom iz PSA grupe, i to BlueHDi motori, zapremine 1,5 litara, u verziji od 110 ili 120 konjskih snaga, usklađeni sa novim Euro 6d emisionim normama. Uz to, Opel je unapredio i sistem oslanjanja novim oprugama, amortizerima, a modifikovan je i sistem upravljanja.

Enterijer nema nekih velikih razlika, budući da se koristi već postojeći infotejnment sistem, ali je zato implementirano nekoliko novih sistema bezbednosti, uključujući prepoznavanje pešaka, upozorenje na moguć čeoni sudar, kao i Park Assist sa kamerom za parkiranje sa uglom osmatranja od 180 stepeni.

Porudžbine za novi Crossland će startovati uskoro, a prve isporuke restilizovanog modela planirane su za početak naredne godine.

Đorđe Pavićević/TopSpeed