TRADICIJI U ČAST: Maserati F Tributo specijalne edicije Ghibli i Levante

Obeležavajući 95 godina od kada je Alfieri Maserati trijumfovao na Targa Florio trci, italijanska kompanija predstavila je specijalne F Tributo verzije Ghibli i Levante modela

U nedelju, 25. aprila, navršava se punih 95 godina prošlo je od kako je Alfieri Maserati ostvario prvu pobedu na Targa Florio u klasi 1500 ccm, vozeći Tipo 26 – prvi automobil koji je na „nosu“ imao znak trozupca.

Poštujući svoje korene i tradiciju, to je bio više nego dovoljan povod za Maserati da na Salonu automobila u Šangaju predstavi specijalnu ediciju F Tributo limuzine Ghibli, kao i SUV modela Levante.

Dostupni u Rosso Tributo crvenoj ili Azzuro Tributo plavoj boji, ova dva modela, žutom bojom kočionih čeljusti i oboda „felni“, istovremeno imaju zadatak da odaju počast i legendarnom Juan Manuel Fangio, koji je 1954. godine vozio za Maserati u Formuli 1, u čijem je 250F bolidu bila upravo ta kombinacija boja.

Kada smo već spomenuli „felne“, treba reći da se Ghibli „kotrlja“ na Titano naplacima od 21 inč u sjajno crnoj nijansi dok Levante koristi Anteo „felne“, takođe u crnoj nijansi, istog prečnika.

Za sada još nema podataka o ceni, broju primeraka koji će biti proizvedeni, kao ni o dostupnosti ove specijalne edicije na pojedinim tržištima.

Đorđe Pavićević/TopSpeed