TEHNOLOŠKI VIŠAK: Nissan Navara odlazi iz Evrope!?

Kako je najavljeno u kompaniji Nissan, popularni pikap Navara, u svojoj novoj generaciji, koja se očekuje uskoro, neće biti dostupan na evropskom tržištu

Nissan Navara se na evropskom tržištu nalazi već dugi niz godina, počevši od prve generacije D22 iz 1997. godine, pa do danas, gde se aktuelna treća generacija D23, uz povremeni “fejslift” (najnoviji prošle godine), nalazi još od 2014. godine.

Drugim rečima, životni vek aktuelne Navare je relativno blizu svog kraja, a kako u Nissanu najavljuju, njegov naslednik neće biti dostupan u Evropi, pa čak ni nedavno restilizovan model, koji će dobiti druga, unosnija tržišta.

Nissan je nedavno za američko tržište predstavio novi pikap Frontier, koji je do sada bio “prepakovana” Navara, međutim, od sada nastupa kao zasebni model, što dodatno ugrožava poziciju aktuelne Navare i njene budućnosti.

Podsetimo, Mercedes-Benz X-klasa, prvi pikap iz Štutgarta, bio je baziran upravo na Nissan Navari, međutim, visoka cena i slaba prodaja doveli su do prestanka proizvodnje nakon samo dve godine, a kako trenutno stvari stoje, ne postoje ambicije da se ona obnovi u skorije vreme.

Đorđe Pavićević/TopSpeed