SVI PUTEVI VODE U RIM: Ferrari predstavio model Roma

Predstavljanjem kompaktnog supersportskog kupea pod imenom Roma, Ferrari je ispunio ovogodišnji plan koji je podrazumevao „lansiranje“ pet novih modela

Nedugo nakon što je McLaren predstavio svoj roadster Elva, i Ferrari je prikazao potpuno novi model, ovaj put kompaktni kupe sa motorom pozicioniranim ispred kabine, koji je nazvan Roma.

U enterijeru ima prostora za dva putnika, dok se pozadi mogu smestiti, uz tešku muku, i dve osobe malog rasta, i to baš ako moraju. Uostalom, Ferrari model Roma i deklariše kao „kupe 2+“.

Ispod haube se nalazi 3,9-litarski V8 twin-turbo agregat kojeg koristi i model Portofino, a koji oslobađa 620 konjskih snaga, kao i 760 Nm obrtnog momenta.

Snaga se preko 8-stepenog menjača sa dvostrukim kvačilom, kojeg koristi i SF90 Stradale, prenosi na zadnje točkove, a prema fabričkim podacima, ubrzanje do 100 km/h iznosi 3,4 sekunde, dok je maksimalna brzina preko 320 km/h.

Ono što je vredno pomena jeste da Roma ima masu od „samo“ 1472 kilograma, što je relativno malo u svetu supersportskih kupea, naročito imajući u vidu svoju dužinu od 4656 mm.

Kada je reč o enterijeru, na osnovu jedine fotografije koju je Ferrari objavio, jasno je da je reč o modernom pristupu, sa digitalnom instrumentacijom i touchscreen displejem na centralnoj konzoli, koja fizički razdvaja prostor za vozača i suvozača.

Đorđe Pavićević/TopSpeed