SVEMIRSKI BROD: Mercedes prikazao enterijer električne limuzine EQS

Mercedesova limuzina EQS, električni pandan S-klasi, svetsku premijeru trebalo bi da ima 15. aprila, a u međuvremenu, nemački proizvođač nas upoznaje sa enterijerom ove “krstarice”

Da Mercedes zaista ozbiljnim koracima “gazi” unutar tržišta električnih modela, potvrđuje i činjenica da je ubrzo nakon premijere kompaktnog krosovera EQA, najavljena premijera i “top modela” EQS, koji je zapravo neka vrsta električnog “blizanca” S-klasi.

Ono što će karakterisati ovaj automobil, postavljen na EVA platformu, jeste izuzetno nizak koeficijent otpora vazduha, od svega 0,20 što je otprilike na nivou restilizovanog Tesla Model S, a bolje od, recimo, Lucid Air modela.

No, ono što najviše “upada u oči” jeste futuristički enterijer sa novim infotejnment sistemom MBUX Hyperscreen koji je prikazan nedavno i najavljen upravo za ovaj automobil. Sistem, pored digitalne instrumentacije, poseduje i dva velika OLED ekrana za multimedijalni prikaz, na centralnoj konzoli i ispred suvozača.

U Mercedesu navode i da je MBUX Hyperscreen presvučen posebnim troslojnim premazom „Silver Shadow“ koji ne samo što doprinosi efektu površine visokog kvaliteta, već ima za cilj i da smanji refleksije, kao i da olakša održavanje, odnosno čišćenje displeja.

Đorđe Pavićević/TopSpeed