STROLL KUPIO DEO ASTON MARTINA: Racing Point F1 postaje Aston Martin F1 tim!

Kanadski milijarder Lawrence Stroll, otac Lance Strolla i vlasnik Racing Point F1 tima, kupio je udeo u Aston Martinu čime ova britanska marka ujedno ulazi i zvanično u svet Formule 1

Iako se ovih dana uveliko priča o tome kako bi od 2021. godine fabrički tim Mercedesa mogao da se povuče iz F1 i ekipu proda Aston Martinu, ili da se “sjedini” sa McLarenom ili Racing Point F1, juče je došlo do pomalo neočekivanog obrta kada je u pitanju Aston Martin, odnosno kanadski Racing Point F1.

Naime, vlasnik kanadske ekipe, milijarder Lawrence Stroll, otac Lance Strolla, koji inače vozi za ovaj tim, kupio je (tačnije, konzorcijum Yew Tree Overseas Limited), 16,7% akcija kompanije Aston Martin Lagonda Limited, za nekih 182 miliona evra, uz finansijsku “injekciju” od 318 miliona funti.

Pomenuti konzorcijum se obavezao i da će kupiti dodatnih 45,6 miliona deonica Aston Martina, po ceni od 4 funte za svaku, a za uzvrat, Racing Point F1 postaje zvanično Aston Martin F1 tim, doduše, od naredne sezone, 2021. godine. Podsetimo, Racing Point F1 već neko vreme koristi Mercedesove pogonske jedinice.

Za sada nije poznato koliko će ovo uticati, a svakako hoće, na odluku Mercedesa o eventualnom povlačenju, ali se sada “manevarski prostor” sužava. Da li će se Petronas AMG ekipa ipak “ujediniti” sa Aston Martin F1 ili će ipak u “igru” uskočiti McLaren, koji bi trebalo da počne da koristi Mercedesove agregate, ostaje da vidimo.

Takođe, interesantno će biti ispratiti i šta će se desiti na relaciji Aston Martin – Red Bull Racing F1, budući da je ova ekipa imala više nego tesnu saradnju u F1, te da li će Strollova kupovina uticati i na austrijski F1 tim, koji koristi Hondine agregate.

Đorđe Pavićević/TopSpeed