STOPAMA YARISA: Toyota Corolla Cross (VIDEO)

Toyota je nakon Yaris Cross modela, na azijskom tržištu predstavila i veći model Corolla u krosover izdanju

Očigledno je da velika popularnost krosover i SUV modela primorava proizvođače automobila da i postojeće kompaktne modele B i C segmenta predstavljaju u „povišenim“ verzijama, donekle sposobnim i za avanture van uređenih puteva.

Najnoviji model stiže iz Toyote i zove se Corolla Cross, svega par meseci nakon što je i maleni Yaris dobio svoju Cross verziju. Automobil koristi platformu C-HR modela (TNGA-C), ima identično međuosovinsko rastojanje od 2640 mm, ali je i nešto duži, sa svojih 4460 milimetara.

Vizuelno, eksterijer Corolle Cross pomalo podseća na aktuelni RAV4, sa velikim trapezoidnim grilom i izduženim svetlosnim grupama, dok je u enterijeru situacija daleko sličnija aktuelnoj „običnoj“ Corolli, sa velikim displejem infotejnment sistema na vrhu centralne konzole.

Što se tiče pogonske jedinice, na raspolaganju je trenutno 1,8-litarski atmosferski benzinac od 140 konjskih snaga i 175 Nm obrtnog momenta dok je u ponudi i hibridna verzija sa 1,8-litarskim benzinskim agregatom od 98 „konja“ i elektromotorom snage 72 KS, koji zajedno isporučuju 122 konjske snage.

Ono što je važno napomenuti jeste da se Corolla Cross trenutno prodaje isključivo na azijskom tržištu, tačnije na Tajlandu, ali se uskoro očekuje i dolazak na druga tržišta, najverovatnije i evropsko.

Bangkok, Thailand, July 9, 2020―Toyota Motor Corporation (Toyota) has added the new Corolla Cross compact SUV to its Corolla series. The global premiere of the model was held in Thailand today, where sales have now commenced. The Corolla Cross will be launched in a growing number of other markets, going forward.More information: https://global.toyota/en/newsroom/toyota/33080318.htmlToyota Motor Corporation Official Global Website: https://global.toyota/en/Toyota Motor Corporation on Twitter: http://www.twitter.com/ToyotaMotorCorp/

Đorđe Pavićević/TopSpeed