STOP LOPOVIMA: Dodge Charger i Challenger sa svega 3 konjske snage!

Dodge je najavio da će, kako bi stao na kraj krađama Charger i Challenger modela od strane lopova u svrhu „samo da se provozaju“, novim softverom limitirati snagu pomenutih vozila na manje od tri „konja“!

Da, dobro ste pročitali, nove verzije „muscle“ automobila Dodge Charger i Challenger biće opremljene posebnim softverom koji, ukoliko prethodno niste uneli ispravan četvorocifreni kod, limitiraju snagu i obrtni moment.

Zapravo, limitira se broj obrtaja, i to na svega 675 o/min, što pruža otprilike 2,8 konjskih snaga i 30 Nm obrtnog momenta, što je jedva dovoljno da se „krstari“ ulicom, debelo ispod ograničenja brzine!

Time bi, prema tvrdnjama ljudi iz kompanije Dodge, trebalo da se drastično smanji broj „pozajmljivanja“ pomenutih modela od strane onih koji samo žele da osete punu snagu 6,2-litarskog ili 6,4-litarskog HEMI motora.

Prema podacima, samo tokom prošle godine je u Detroitu i okolini ukradeno preko 1000 Chargera (gotovo tri svakog dana!), a na listi modela, ubedljivo prvi je Charger HEMI dok se odmah iza njega nalazi Challenger SRT Hellcat.

Đorđe Pavićević/TopSpeed