STIŽE USKORO: Hyundai najavio unapređeni i30 N

Nakon što je predstavljena restilizovana gama modela i30, kao „šlag na tortu“ uskoro stiže i „hot hatch“ verzija i30 N

Od kako je predstavljena u okviru treće generacije modela i30, sportska verzija i30 N napravila je, može se reći, neočekivan uspeh i za relativno kratko vreme se visoko pozicionirala u „hot hatch“ segmentu. Ohrabren uspehom, Hyundai je nedugo zatim, predstavio i tzv. fastback verziju i30 N.

Sada, kada je kompletna gama i30 modela „osvežena“, red je stigao i na ultimativnu sportsku verziju „N“, koja bi uskoro trebala da ima svoju svetsku premijeru, a Hyundai je tim povodom objavio i prve fotografije.

Na osnovu objavljenih fotografija, može se primetiti nešto izmenjeni izgled prednjeg i zadnjeg dela, pre svega odbojnika, a izmenjene su i svetlosne grupe napred i pozadi. Tu su i izduvne cevi nešto većeg prečnika, kao i novi kovani naplaci od 19 inča.

Za pogon će i dalje biti zadužen 2,0-litarski turbo benzinac, koji je do sada oslobađao 275 konjskih snaga i 353 Nm obrtnog momenta, a nije poznato da li će, u skladu sa novim Euro 6d normama, motor ostati iste snage ili čak dobiti i neko „pojačanje“.

Ono što jeste izvesno je nova transmisija u vidu 8-stepenog menjača sa dvostrukim kvačilom, koji će pružiti i nešto bolje performanse, s tim da će, za ljubitelje pravog uživanja u sportskog vožnji, i dalje biti dostupan i klasični 6-stepeni manuelni menjač.

Đorđe Pavićević/TopSpeed