STIŽE POJAČANJE: GMC najavljuje i Hummer EV u SUV izdanju

Nakon električnog GMC Hummera u pickup konfiguraciji, američki proizvođač je predstavio i čistokrvnu SUV verziju, koja bi na tržištu trebala da se pojavi 2023. godine

Nakon što je pre par meseci predstavio novu, električnu generaciju modela Hummer, i to u pikap verziji, GMC sada predstavlja i klasičnu, putničku SUV verziju ovog automobila, za kojeg se tvrdi da će 2023. godine stići u prodajne salone širom Amerike.

U odnosu na pikap, SUV verzija će biti nešto slabija, sa „samo“ 830 konjskih snaga što i dalje obećava fantastična ubrzanja za vozilo ove veličine i mase – ispod četiri sekunde do 100 km/h!

Još impresivnije zvuči podatak o obrtnom momentu od fantastičnih 15600 Nm, mada je realnija cifra od oko 1400 Nm kada se u obzir uzmu i stepeni prenosa transmisije! No, čak i tako, u pitanju je pravi „monstrum“ koji neće imati problema sa agilnošću.

Za sada još uvek nema podataka o baterijama koje bi napajale elektromotore, osim da će biti sačinjene od 20 ćelija, da će imati napon od 800 volti te da će biti omogućeno brzo punjenje od čak 300 kW. Autonomija je deklarisana na preko 500 kilometara.

Sistem pogona i prenosa je koncipiran tako da će, u slučaju da je neophodno, i svaki točak zasebno dobijati snagu što istovremeno garantuje i odličnu prohodnost na teškim terenima, u čemu mu pomaže i velik hod oslanjanja od čak 13 inča.

Enterijer poseduje digitalnu intrumentaciju dijagonale 12,3 inča, dok se vrhu centralne konzole nalazi jednako impresivan displej infotejnment sistema, dijagonale 13,4 inča. Kao i do sada, u kabini se udobno može smestiti pet odraslih osoba, dok se pozadi nalazi zatvoreni prtljažni prostor, što je i najveća razlika u odnosu na pikap.

Đorđe Pavićević/TopSpeed