STIŽE BRŽE OD OČEKIVANOG: Hyundai najavio IONIQ 5 (VIDEO)

Južnokorejski gigant Hyundai svojevremeno je potvrdio da će Ioniq postati poseban ogranak vozila na električni pogon, a prvi iz najavljene serije, model IONIQ 5, stiže uskoro

Prvi Hyundaijev model koji je krenuo “zelenim” putem bio je model IONIQ, kojeg je južnokorejski proizvođač nudio u tri verzije – kao hibrid, plug-in hibrid (PHEV) i čisto električni automobil (EV), što je po prvi put da se kupcima jedan model nudio u tri pomenuta izdanja.

Ohrabren uspehom IONIQ-a, Hyundai je nedavno najavio osnivanje posebnog brenda električnih vozila koji će ime poneti upravo po ovom “pioniru”, a prvi u nizu automobila koji bi trebalo da debituju, i to vrlo skoro, već početkom naredne godine, umesto u oktobru 2021. jeste kompaktni krosover IONIQ 5.

Za sada je dostupno veoma malo informacija, osim podatka da će vozilo koristiti potpuno novu modularnu EGMP platformu (Electric Global Modular Platform), namenjenu električnim automobilima, koja će imati relativno veliko međuosovinsko rastojanje i gotovo u potpunosti ravan pod.

Providing you with extra power for life, extra time, and extra ordinary experience, the new horizon of EV, IONIQ5.Coming in early 2021.#IONIQ #IONIQ5 #EV #HYUNDAI #SUV

Neki izvori tvrde da je serijska verzija IONIQ 5 umnogome inspirisana konceptom Hyundai 45 EV, koji je 2019. godine predstavljen na Salonu automobila u Frankfurtu.

Đorđe Pavićević/TopSpeed