STIGLA STRUJA: MINI Cooper S E

Kompanija MINI predstavila je popularni hečbek Cooper S, i to u električnom „E“ izdanju čime je i zvanično započela era elektrifikacije ovog kultnog brenda i njegovih popularnih modela

Automobil nosi oznaku Cooper S E (na nekim tržištima MINI Electric), a jedan od najvećih aduta britanske kompanije u borbi sa konkurencijom jeste cena koja startuje od oko 27.000 evra.

Za pogon je odabran elektromotor koji se već nalazi u BMW i3S, snage 183 KS, koji MINI Cooper S E do „stotke“ ubrzava za samo 7,3 sekunde, dok je maksimalna brzina limitirana na 150 km/h.

Autonomija vozila iznosi od 200 do 230 kilometara po novom WLTP ciklusu, a elektromotor se strujom napaja iz litijum-jonskih baterija, kapaciteta 32,5 kWh.

Vreme punjenja preko jednosmernog punjača od 50 kW do 80% kapaciteta traje oko 35 minuta dok preko naizmeničnog punjača od 11 kW treba dva i po sata, a za potpuno punjenje tri i po sata.

Što se tiče vizuelnih razlika, primetna je žuto-zelena „lajsna“ na „grilu“ iza kojeg više nema hladnjaka, retrovizori su od restilizovanog Clubmana, drugačiji su i naplaci dok je klirens vozila za 15 mm viši u odnosu na Cooper S.

Kada je reč o enterijeru, vizuelno je manje-više raspored elemenata isti kao i kod „običnog“ Coopera S, s tim da je analogna instrumentacija sada zamenjena digitalnom, a umesto ručice parkirne kočnice, tu je sada taster električne.

Đorđe Pavićević/TopSpeed