STIGAO U EVROPU: Genesis G70

Hyundaijev premijum brend Genesis startovao je s poslovanjem i na evropskom tržištu, predstavljajući limuzinu D-segmenta G70

Već neko vreme prisutan u Aziji, ali i na severno-američkom tržištu, luksuzni Genesis Motor LLC, brend kojeg je Hyundai osnovao 2015. godine, po ugledu na japanske kompanije (Lexus, Acura i Infiniti), sada je stigao u Evropu.

Prvi model koji se predstavlja kupcima na Starom kontinentu jeste limuzina D-segmenta pod imenom G70, koja je blizak „rođak“ modela KIA Stinger, naravno, „zapakovan“ u luksuznijem izdanju, u skladu sa premijum orijentacijom Genesis brenda.

Osnovni model pokreće 2,0-litarski turbo benzinac od 255 konjskih snaga i 353 Nm obrtnog momenta dok je snažnija alternativa u vidu 3,3-litarskog V6 motora, poznatog iz Stingera GTS, koji oslobađa oko 373 „konja“ i 510 Nm. Za ljubitelje dizela, tu je 2,2-litarski „naftaš“ od 202 KS i 440 Nm.

„Evropski“ Genesis G70 ujedno je i restilizovana verzija ove limuzine, koja je u Koreji prvi put predstavljena 2017. godine. Automobil je dobio nove LED svetlosne grupe, novi prednji „branik“, nove aluminijumske naplatke, kao i drugačiji difuzor vazduha pozadi sa dvostrukom izduvnom cevi.

Kada je reč o enterijeru, G70 je, u skladu sa premijum orijentacijom, bogato opremljen, počevši od infotejnment sistema sa displejem dijagonale 10,25 inča, kamerom koja pokriva svih 360 stepeni oko vozila, wireless punjačem za mobilni telefon, a tu su i specijalna stakla sa dodatnom zvučnom izolacijom.

Kako je najavljeno, nakon G70, u Evropi bi uskoro trebalo da se pojave i G80 i G90 limuzine, kao konkurenti u poslovnom (E) i luksuznom (F) segmentu, gde već tradicionalno dominira velika nemačka trojka, a nakon njih, trebalo bi da stigne i luksuzni SUV GV80.

Đorđe Pavićević/TopSpeed