STELLANTIS: Novo ime za korporaciju nastalu spajanjem PSA i FCA grupe

Korporacija koja je nastala spajanjem PSA Grupe i FIAT Chrysler Automobiles dobila je ime Stellantis

Prošle godine, PSA grupacija, koju čine Peugeot, Citroen, DS Automobiles, Opel i Vauxhall, kao i FCA kojeg čine FIAT grupa sa svojim brendovima i Chrysler korporacija koja uključuje Dodge, Jeep, Ram i Mopar, dogovorila se o spajanju u odnosu 50:50, čime je stvorena jedna od najvećih, ako ne i najveća automobilska korporacija na svetu.

Toliko velika, da je spajanje još uvek pod istragom komisije Evropske Unije, usled bojazni da bi novostvorena korporacija mogla da dobije preko jedne trećine ukupnog automobilskog tržišta u EU, te bi u tom slučaju nastao problem oko tržišnog monopola.

Proces „spajanja“ je, dakle, još uvek je u toku, kojem svakako ne pomaže ni aktuelna pandemija, a kada se fuzionisanje završi, nova korporacija zvaće se Stellantis. Ime vuče poreklo od latinskog naziva za zvezdu (stella), odnosno od glagola „stello“ (pokriven zvezdama).

Ovo ime će biti korišćeno isključivo u korporativne svrhe, dok će se nazivi i logotipi pojedinačnih brendova koji posluju u okviru korporacije i dalje zadržati i koristiti u svojim sadašnjim formama.

Đorđe Pavićević/TopSpeed