SPREMAN ZA BORBU: Ford Ranger by Ricardo

Britanska kompanija Ricardo, poznata po prepravkama i proizvodnji pogonskih jedinica, transmisija i hibridno-električnih sistema, predstavila je Ford Ranger pikap u verziji spremnoj za vojnu upotrebu

Britansku kompaniju Ricardo najviše povezujemo sa svetom auto-trka, budući da su specijalisti za izradu trkačkih transmisija, ali i pripremu motora i ostalih sistema vozila.

No, isto tako, Ricardo je itekako verziran u modifikacijama vozila za specijalne namene, kao što su policijske i vojne snage, te su iz njihovih pogona potekli i specijalni Land Rover Defenderi, kao i oklopno vozilo Foxhound.

Ovaj put, Ricardo je u svoje ruke uzeo popularni pikap Ford Ranger i temeljno ga modifikovao za vojnu primenu, počevši od specijalne cevaste nadgradnje tovarnog prostora, na koju se postavlja odgovarajući sistem naoružanja.

Tu su i oklopne ploče koje štite podvozje pikapa, ali i njegovu posadu, „blindirana“ stakla, specijalni „branici“ napred i pozadi, krovna „galerija“, istalacije za radio-stanicu sa antenama, vitlo, dok se u tovarnom prostoru nalaze rezervni kanisteri sa gorivom.

Pogonski sistem pikapa čini dobro poznati Fordov 3,2-litarski TDCI Duratorq petocilindraš od 197 konjskih snaga i 470 Nm, ali bi se u buduće verzije Rangera, koji uskoro debituje na evropskom tržištu, ugrađivao 2.0 EcoBlue turbo dizel od 180 KS i 420 Nm, odnosno 213 „konja“ i 500 Nm u Biturbo verziji.

Đorđe Pavićević/TopSpeed