SNAGA STRUJE: Audi A7 Sportback 55 TFSI e quattro

Da pored čisto električnih modela, veliki proizvođači sve češće na tržište izbacuju i hibridne verzije postojećih automobil, potvrđuje i Audi koji je upravo predstavio A7 Sportback u verziji 55 TFSI e quattro

U pitanju je verzija koju pokreće 2,0-litarski turbo benzinac od 252 konjske snage i 370 Nm, “uparen” sa elektromotorom, koji zajedno oslobađaju 367 “konja” i 500 Nm obrtnog momenta, dostupnog već od 1250 o/min.

Prema fabričkim podacima, ovaj hibrid do 100 km/h ubrzava za 5,7 sekundi dok je maksimalna brzina 250 km/h. Koristeći isključivo električni pogon, A7 Sportback 55 TFSI e quattro ima autonomiju od oko 40 kilometara.

Elektromotor se energijom napaja iz litijum-jonskih baterija, kapaciteta 14,1 kWh, koje se nalaze u zadnjem delu vozila, ispod prtljažnika. Za njihovo punjenje je u najboljem slučaju potrebno dva i po sata, koristeći trofazni punjač od 400 V i 16 ampera, dok je punjenjem preko “kućne” mreže potrebno oko 7 sati da se baterije u potpunosti napune.

Ovaj plug-in hibrid (PHEV) serijski dolazi u atraktivnom S Line paketu, u koji spadaju i HD Matrix LED svetla, sportska sedišta, četvorozonska automatska klima, virtuelni kokpit, 19-inčni alu-naplaci, kao i kočione čeljusti u crvenoj boji.

Cena ove verzije u Nemačkoj startuje od 77.850 evra, porudžbine se primaju već sada, a u prodajne salone stiže krajem septebra ili početkom oktobra ove godine...

Đorđe Pavićević/TopSpeed