SNAGA KLADE VALJA: Mercedes-AMG GLE 63 S Coupe

Mercedes je predstavio Coupe verziju novog GLE modela, i to u najsnažnijem AMG 63 S izdanju

Prilično kontroverzna klasa SUV-kupea, koju je “otvorio” BMW X6, a ubrzo ispratio i Mercedes sa modelom GLE Coupe, i dalje privlači veliku pažnju, kako u Evropi, tako i na severnoameričkom tržištu.

Tako je Mercedes, nakon predstavljanja novog GLE modela u AMG izdanju, sada zvanično predstavio i GLE Coupe, koji je dostupan i u najsnažnijoj AMG 63 S.

To znači da se ispod “haube” nalazi 4,0-litarski V8 twin-turbo agregat u kombinaciji sa starterom/alternatorom od 48 volti, koji oslobađa 570 konjskih snaga u AMG 63 verziji, odnosno čak 610 “konja” ako je u pitanju AMG 63 S.

U kombinaciji sa 9-stepenim automatskim menjačem i 4MATIC+ pogonom na sva četiri točka, snažniji S do 100 km/h stiže za fantastičnih 3,8 sekundi, uprkos činjenici da teži preko dve tone, dok maksimalna brzina iznosi 280 km/h.

Kao i do sada, automobil odlikuje velika maska hladnja, “uparena” sa velikim usisnicima vazduha za hlađenje kočnica, dok se pozadi nalazi difuzor vazduha u koji su integrisani dvostruki završeci izduvnih cevi. U skladu sa klasom vozila, GLE Coupe karakteriše i veliki krov sa tzv. padajućom linijom.

Cena vozila još uvek nije saopštena, ali se očekuje da će, kao i do sada, biti nešto viša u odnosu na standardni GLE model.

Đorđe Pavićević/TopSpeed