SLOVENAČKI HIPERAUTOMOBIL: Tushek TS 900 H APEX debituje na Salon Prive

Malo poznata marka automobila, čiji je osnivač slovenački trkač Aljoša Tušek, predstaviće spektakularni model sa hibridnim pogonom na prestižnoj manifestaciji Salon Prive, početkom septembra, u Oksfordu

Slovenački automobil sa oznakom TS 900 H APEX pokreće 4,2-litarski V8 agregat sa kompresorom, kao i dva elektromotora na prednjim točkovima.

Benzinski agregat oslobađa 687 konjskih snaga i 690 Nm obrtnog momenta, dok elektropogon doprinosi sa 653 konjske snage i čak 1000 Nm. U kombinaciji, snaga koja pokreće TS900 H Apex iznosi oko 1360 “konja” uz čak 1600 Nm obrtnog momenta

Možda nije najmoćniji hibridni hiperautomobil na svetu, ali jedan od najlakših jeste i to zahvaljujući primeni najsavremenijih tehnologija u konstrukciji i materijala poput ugljeničnih vlakana.

Aerodinamički oblikovana karoserija, sa monokok šasijom i vratima koja se otvaraju na gore, teži svega 1.410 kg, tako da ubrzanje do "stotke" iznosi samo 2,5 sekundi, uz maksimalnu brzinu od 380 km/h.

Kako bi se što bolje kontrolisale silovite performanse, za kočenje je zadužen Brembo, a automobil nosi obuću Pirelli Trofeo Series R dimenzije 235/35 napred i 305/30 pozadi.

Cena, kao i više detalja o planovima vezano za serijsku proizvodnju još uvek nisu poznati.

Milica Damnjanović/TopSpeed