SKORO PA MILION: Aston Martin V12 Speedster

Prestižna britanska marka predstavila je egzotični model V12 Speedster, koji se očekuje već naredne godine, i to po ceni od oko 850.000 evra

Izgleda da su Speedsteri ponovo u modi, te je nakon egzotičnih Ferrari SP1 i SP2 Monza, a ovih dana i najavljenog Lamborghinijevog modela, sada stigao red i na Aston Martin, koji za početak naredne godine najavljuje V12 Speedster.

Da nije reč o studiji i idejama koje tek treba da se realizuju, potvrđuju i prve fotografije prototipa tokom testiranja, a zvanična premijera trebala bi da se održi uskoro.

Speedster se dizajnerski umnogome „naslanja“ na Vantage, uz, naravno, potpuno odsustvo krova, a dva putnika – vozač i suvozač, deli i fizička pregrada između sedišta, koja se nastavlja na „haubu“ vozila.

Kao što i samo ime kaže, za pogon je zadužen V12 motor, i to 5,2-litarski twin turbo koji raspolaže sa 700 konjskih snaga i 753 Nm obrtnog momenta, što Speedster stavlja gotovo „rame uz rame“ sa DBS Superleggera.

Kako se navodi, snaga se preko 8-stepene automatske transmisije šalje na zadnje točkove, ubrzanje iz mesta do 100 km/h iznosi oko 3,5 sekundi dok je maksimalna brzina elektronski ograničena na 300 km/h.

Automobil će biti limitiran na svega 88 primeraka, od kojih će svaki koštati od 765.000 funti, odnosno oko 850.000 evra, što će, uz One-77 i Vulcan, biti jedan od najskupljih Aston Martin modela ikada.

Đorđe Pavićević/TopSpeed