SHANGHAI MOTOR SHOW 2021: Volkswagen ID.6 X i ID.6 Crozz

I Volkswagen proširuje svoju električnu porodicu ID modela, ovaj put velikim krosoverom sa sedam sedišta koji je namenjen kineskom tržištu, a nosi oznaku ID.6

Nakon kompaktnog ID.3 koji je na evropskom tržištu debitovao još pre godinu i po dana, a zatim i krosovera ID.4, Volkswagen predstavlja trećeg člana električne ID porodice, ovaj put u verziji velikog krosovera sa sedam sedišta, namenjenog kineskom tržištu.

Ovo je ujedno i najveći ID model u gami, baziran na već poznatoj modularnoj MEB platformi, koji koristi i ID.4, s tim da je vozilo predstavljeno u Šangaju prikazano u dve verzije – klasični, nešto konvencionalniji ID.6 X, kao i soft-road verzija ID.6 Crozz.

Automobil je dugačak čak 4876 milimetara, što je za oko 300 mm duže u odnosu na ID.4. Impresivno je i međuosovinsko rastojanje, koje iznosi 2965 mm što već u startu obećava više nego dovoljno prostora za putnike. Nije zanemarljiva ni masa vozila, koja iznosi čak 2280 kilograma.

ID.6 X i ID.6 Crozz verzije su mehanički identične (razlikuju se samo vizuelno, i to u detaljima), sa baterijama kapaciteta 58 ili 77 kWh, koje pružaju autonomiju od 435, odnosno 590 kilometara. Za pogon osnovne verzije je zadužen jedan elektromotor pozadi, od 180 ili 205 „konja“.

Snažniji 4MOTION model, koji stiže samo sa baterijama od 77 kWh, poseduje i elektromotor napred, koji u kombinaciji sa onim pozadi ukupno oslobađa oko 305 konjskih snaga. Ubrzanje do 100 km/h iznosi 6,6 sekundi, dok je maksimalna brzina limitirana na 160 km/h.

Đorđe Pavićević/TopSpeed