SHANGHAI MOTOR SHOW 2021: Toyota bZ4X Concept

Toyota je zvanično predstavila svoj prvi serijski električni automobil, doduše, još uvek u formi koncepta, ali koji će se ubrzo pojaviti u serijskoj verziji na evropskom tržištu, kao „dopuna“ aktuelnom RAV4 Hybrid

Automobil koji je Toyota već neko vreme najavljivala, a koji je takođe razvijan u saradnji sa Subaruom, jeste prvi električni serijski automobil ovog proizvođača, verovali ili ne, budući da je japanski gigant u svojoj ponudi do sada imao hibride, PHEV kao i automobil sa pogonom na vodonik (Mirai).

Električni „prvenac“ je SUV po koncepciji, prilično sličan aktuelnom RAV4, a nosi oznaku bZ4x (Beyond Zero 4WD Crossover). Koristi potpuno novu e-TNGA platformu, razvijenu u saradnji sa Subaruom, i ujedno je prvi model koji će je koristiti.

Toyota još uvek nije objavila dimenzije vozila, ali se može sa priličnom sigurnošću reći da je bZ4X veoma blizak RAV4 po veličini, proporcijama, a samim tim i ponudi unutrašnjeg prostora, koja je možda čak i bolja, imajući u vidu neznatno veće međuosovinsko rastojanje kod električnog modela.

No, još impresivnije od dizajna eksterijera jeste izgled unutrašnjosti, gde odmah u oči upada revolucionarni „volan“, po ugledu na pilotske komande komercijalnih aviona. Ovakav dizajn potkrepljen je i činjenicom da će upravljanje biti digitalno, odnosno tzv. steer-by-wire, bez direktne mehaničke veze sa točkovima.

Iznad upravljača nalazi se digitalna instrumentacija, gotovo u vidu head-up displeja, dok je na vrhu centralne konzole postavljen veliki displej infotejnment sistema. Ispod njega se „nastavlja“ masivni centralni tunel na kojem se nalaze osnovne komande (menjač, parkirna kočnica, ESP, servo asistencija, itd.).

Kako u Toyoti najavljuju, serijska verzija bZ4X bi u prodajnim salonima trebala da se nađe na leto naredne godine, u formi koja bi trebala da bude veoma slična prikazanom konceptu.

Đorđe Pavićević/TopSpeed