SEMA SHOW 2019: Ford Mustang Lithium Concept

Na ovogodišnjem SEMA Show u Las Vegasu, Ford i kompanija Webasto predstavili su Mustang Lithium – koncept „muscle“ automobila na električni pogon sa preko 900 „konja“!

Da i na SEMA Show u Las Vegasu, gde sve obično „vrvi“ od tjuniranih „muscle“ mašina, električna vozila počinju da se „probijaju“, potvrđuje i Ford, koji je u saradnji sa kompanijom Webasto, predstavio model po imenu Mustang Lithium.

U pitanju je koncept električnog sportskog automobila, baziranog na aktuelnom Mustangu, kojeg pokreće Phi-Power elektromotor i specijalni inverteri koji se „strujom“ snabdevaju iz Webasto baterije od 800 volti (dvostruko više od konkurencije), koja, prema tvrdnjama, može da isporuči električnu energiju do čitavog megavata!

Prevedeno u tradicionalnije mere, Ford deklariše snagu ovog Mustanga na preko 900 „konja“ uz fantastični obrtni moment od preko 1350 Nm, dostupan gotovo trenutno!

Naravno, ovakva snaga zahteva i adekvatan prenos te je za transmisiju odabran manuelni Getragov MT82 6-stepeni menjač koji se koristi i na drag trkama, a za adekvatnu trakciju zadužen je Super 8.8 Torsen „šper“ diferencijal, kao i Michelin Pilot Sport 4S pneumatici.

Pored nešto agresivnijeg vizuelnog nastupa, za oko 25 mm „spuštenog“ oslanjanja i kovanih naplataka od 20 inča, Mustang Lithium se može pohvaliti i 6-klipnim Brembo kočionim čeljustima, „pozajmljenim“ sa Shelby GT350R, kao i mnoštvom elemenata karoserije od ugljeničnih vlakana.

Đorđe Pavićević/TopSpeed