RITMO LATINO: Stiže Cupra El-Born

Sportski ogranak SEAT-a, Cupra, prikazao je svoju verziju električnog modela El-Born, koji bi na tržište trebalo da stigne naredne godine

Nakon što je SEAT još prošle godine prikazao koncept električnog hečbeka pod nazivom El-Born, iz Cupra ogranka stiže njihovo viđenje pomenutog modela, koji će zapravo biti proizvođen upravo pod ovim brendom, umesto SEAT-om, kako je prvobitno bilo planirano.

Baziran na Volkswagenovoj MEB platformi za električna vozila, koju koristi i VW ID 3, Cupra El-Born vizuelno izgleda zaista atraktivno, sa prilično agresivnim prednjim delom, u skladu sa sportskim aspiracijama ovog španskog brenda.

Prema informacijama, za pogon će biti zadužen elektromotor na zadnjoj osovini, koji će se energijom napajati iz baterija kapacitata 77 kWh, što bi trebalo da obezbedi autonomiju od oko 500 kilometara. Brzo punjenje baterija od 30 minuta pružilo bi „domet“ od preko 250 km.

Performanse još nisu saopštene, ali ako imamu u vidu da je SEAT-ov El-Born imao nešto preko 200 „konja“ i do 100 km/h stizao za 7,5 sekundi, a sve to sa baterijama od 62 kWh, za očekivati je da Cuprin model pruži još i bolje performanse.

Ono što je interesantno napomenuti jeste da će se Cupra El-Born proizvoditi u Volkswagenovoj fabrici u gradu Zwickau, u Nemačkoj, odakle stiže i ID 3, a da se prvi serijski primerci na evropskom tržištu očekuju već sredinom naredne godine.

Đorđe Pavićević/TopSpeed