REKORDER U KLASI: Mercedes-AMG GT 63 S 4-Door postavio najbrže vreme na Nurburgringu!

Iako se rekordna vremena na Nurburgringu obično vezuju za egzotične supersportiste, ovaj put je najbrže vreme u svojoj klasi postavila sportska limuzina, oborivši dosadašnji rekord Porsche Panamere Turbo S

Mercedes-AMG GT 4-Door Coupe, sportska limuzina pomalo neobičnog i dugačkog naziva, koji sugeriše na sportski kupe GT, ali se od njega poprilično razlikuje, novi je rekorder Nurburgring Nordschleife staze sa vremenom od 7:27,80 sekundi.

Naravno, ovo vreme nije apsolutni rekord, već najbolji rezultat u klasi limuzina sa četvoro vrata, gde je donedavno vladar bio Porsche Panamera Turbo S, sa vremenom 7:29,81, koje je postavio početkom ove godine.

Najnovija verzija AMG GT 4-Door, za čijim je upravljačem bio test-vozač i inženjer Demian Schaffert, jeste GT 63 S 4MATIC+ verzija, koja raspolaže sa 640 konjskih snaga i čak 900 Nm obrtnog momenta, a do 100 km/h stiže za svega 3,2 sekunde.

Kako se navodi, automobil je koristio Michelin Pilot Sport Cup 2 pneumatike, opcioni aero-paket, kao i sportska sedišta (“kadice”) sa sigurnosnim pojasevima u četiri tačke, pre svega zbog bezbednosti vozača. Inače, Schaffert je 2018. godine u AMG GT 4-Door na Nordschleife postavio vreme nekih 2,3 sekunde sporije od novog rekorda.

Đorđe Pavićević/TopSpeed