PUTOVANJE KROZ VREME: Volkswagen Type 20 Kombi

Ne, nije u pitanju Classic Test legendarnog Volkswagenovog kombija Type 2 već je ovo tek predstavljeni model na električni pogon kojim nemački gigant obeležava dvadeset godina postojanja svoje Elektronske istraživačke laboratorije

U pitanju je specijalna verzija pomenutog Type 2 Microbus kombija iz davne 1962. godine koja sada nosi oznaku Type 20, a napravljena je kako bi se na adekvatan način obeležilo dve decenije postojanja Volkswagenove Electronic Research Laboratory (ERL).

Za pogon je zadužen elektromotor koji pokreće zadnje točkove, a pogonska jedinica, smeštena pozadi, oslobađa oko 120 konjskih snaga i 235 Nm obrtnog momenta dok se energijom napaja iz baterija kapaciteta 10 kWh.

To znači da je ovo više nego duplo snage u odnosu na originalni model te je s toga i podvozje, pre svega oslanjanje, moralo da se unapredi, a za njega je bio zadužen Porsche.

Baš kao i eksterijer, koji je star više od pola veka, i enterijer deluje iz tog vremena, međutim, samo na prvi pogled jer je Type 20 opremljen sistemom za prepoznavanje lica, hologramskim infotejnment sistemom kao i „pomoćnikom“ s kojim možete da gotovo razgovarate.

Đorđe Pavićević/TopSpeed