PUTOVANJE KROZ VREME: Aston Martin nastavlja da oživljava klasike

Britanska marka ponudiće 19 primeraka Aston Martin DB4 GT Zagato, koji je ujedno i najskuplji automobil ove kompanije ikada, a biće dostupan isključivo u paru sa DBS GT Zagato po ceni od čak 6 miliona funti!

Aston Martin DB4 GT Zagato, legendarni trkački model iz šezdesetih godina prošlog veka, na velika vrata i u punom sjaju vraća se na automobilsku scenu, kao novi izdanak Continuation programa koji je započet 2017. godine sa modelom DB4 GT.

Naime, eminentna britanska marka odlučila je da ponovo proizvede 19 primeraka DB4 GT Zagato, specijalnih verzija napravljenih za trke s kojima je Aston Martin svojevremeno konkurisao tada dominantnom Ferrariju.

Ovi vanvremenski klasici biće ponuđeni na prodaju i to isključivo u paru sa modelom DBS GT Zagato koji će takođe biti napravljen u 19 primeraka. Cena ovih automobila je prava „sitnica“ i iznosi astonomskih 6 miliona funti!

Za razliku od DBS GT Zagata koji će, kada se pojavi, biti homologovan za saobraćaj, vremešni DB4 GT Zagato neće moći na ulicu i najveći deo vremena ukrašavaće privatne kolekcije skrivene od očiju javnosti.

Koliko su temeljno pristupili ovom projektu u Aston Martinu, svedoči podatak da je za proizvodnju “novog” DB4 Zagato neophodno čak 4.500 radnih sati. Sve se, naravno, radi ručno, uključujući i tehnike koje su bile uobičajene sredinom prošlog veka.

Što se tiče pogonskog agregata, pripremljena je unapređena verzija 4,7-litarskog Tadek Marek motora od 395 „konja“, sa četvorostepenim ručnim menjačem, diferencijalom s ograničenim proklizavanjem i pogonom na zadnje točkove.

Prvi restaurirani primerak Aston Martin DB4 Zagato zvanično je ugledao svetlost dana na specijalnoj manifestaciji održanoj pred legendarnu trku 24 časa Le Mana, u junu ove godine.

DBS GT Zagato još uvek nije predstavljen javnosti, ali se zna da je zasnovan na DBS Superleggeri. Odlikovaće ga isti kratak rep i krov s dvostrukim tunelom, tipičnim za Zagato modele. Koliko je poznato, pokretaće ga 5,2-litarski V12 twin turbo motor od 725 konjskih snaga.

Iako su ova dva automobila najavljena u isto vreme i prodavaće se u paru, isporuke će biti razdvojene godinu dana - DB4 GT Zagato stići će do kupaca u poslednjim mesecima 2019. godine, dok će isporuke DBS GT Zagato početi krajem 2020. godine.

Milica Damnjanović/TopSpeed