PRVI PUT PRED PUBLIKOM: Debitovala Opel Mokka

Iako je Opel još krajem juna prikazao novu generaciju modela Mokka, kompaktni krosover tek sada je doživeo svoju „pravu“ premijeru, a objavljene su i cene...

Opelov izvršni direktor, Michael Lohscheller, prvi put je javnosti predstavio novu Opel Mokku u sedištu kompanije u Russelsheimu. Automobil dizajniran da pobudi emocije i pokaže dalji put brenda, nova Opel Mokka je ujedno i prvi model koji je poneo novo lice brenda – tzv. Opel Vizor.

Isto važi i za redizajnirani amblem Opel “munje” kao i centralno postavljen naziv modela pozadi. Nova Mokka je ujedno i prvi Opel sa potpuno digitalizovanim Pure Panel kokpitom. U zavisnosti od paketa, tu je 7,0-inčni ili čak 10,0-inčni Navi Pro displej infotejnment sistema, dok je digitalna instrumentacija dijagonale 12 inča.

Istovremeno, nova Mokka je, baš kao i nova Corsa, već na startu prodaje, dostupna sa električnim pogonom, po početnoj ceni od 32.990 evra (u Nemačkoj), bez uračunatih subvencija, koje variraju od države do države.

Za pogon se koristi elektromotor snage 136 KS i 260 Nm, koji uz pomoć baterija kapaciteta 50 kWh, omogućava autonomiju od oko 320 kilometara po WLTP ciklusu. Omogućeno je punjenje od monofaznog do trofaznog od 11 kilovata, a Opel za baterije daje 8-godišnju garanciju ili 160.000 kilometara.

Pored električne verzije, tu su još i klasični benzinski 1.2 Turbo i dizel 1.5 CDTi motori, od 100 do 130 konjskih snaga (dizel 110 KS), uz koje se isporučuje 6-stepeni manuelni menjač ili osmostepena automatska transmisija. Početna cena osnovne verzije sa benzinskim motorom iznosi od 19.990 evra (u Nemačkoj).

Đorđe Pavićević/TopSpeed