PRVENAC DVOTOČKAŠ: Aston Martin AMB 001

Poznat po prestižnim sportskim automobilima, britanski Aston Martin je upravo predstavio i limitiranu ediciju motocikla pod imenom AMB 001

Iako smo od Aston Martina navikli da viđamo egzotične kreacije na četiri točka, očigledno da im nije problem ni da se „pozabave“ dvotočkašima, te su tako u saradnji sa britanskom kompanijom Brough Superior proizveli limitiranu ediciju AMB 001.

U pitanju je motocikl koji nije homologovan za redovan saobraćaj, što će reći da mu je glavno „stanište“ trkačka staza, ali u vidu Track Day „izleta“, a ne kao takmičarska „mašina“.

Za pogon je zadužen V-Twin motor od 997 kubnih centimetara, sa dva bregasta vratila u „glavi“, opremljen turbo punjačem, koji isporučuje 180 konjskih snaga!

Snaga se na zadnji točak šalje preko 6-stepene sekvencijalne transmisije, a kako u fabrici navode, sa masom od svega 180 kg (prazan), AMB 001 ima fantastičan odnos snage i mase od blizu 1000 KS po toni (kada se uračunaju i fluidi potrebni za rad motocikla)!

Kako je najavljeno, biće proizvedeno svega 100 primeraka, i to po basnoslovnoj ceni od čak 108.000 evra po komadu što AMB 001 definitivno čini jednim od najskupljih motocikala ikada.

Đorđe Pavićević/TopSpeed