PRVENAC: Cupra predstavila Formentor

Prvi samostalni model u sastavu Cupra brenda jeste krosover Formentor, koji u serijskoj formi stiže gotovo neizmenjen u odnosu na koncept prikazan prošle godine u Ženevi

Nakon što je SEAT „odvojio“ sportski ogranak Cupra kao zaseban brend, modeli koji su poneli novu oznaku uglavnom su bili „rebrendirani“ SEAT automobili sa sportskim ambicijama.

No, sada iz Cupre stiže prvi samostalni model – krosover pod imenom Formentor, koji se pridružuje SUV modelu Ateca i tek predstavljenom Leonu.

Baziran na Volkswagenovoj MQB platformi, Formentor je dugačak 4,5 metara, sa međuosovinskim rastojanjem od 2680 milimetara. U odnosu na Atecu, vizuelno je još agresivniji i jasno naglašava svoje sportske ambicije.

Za pogon su predviđena dva tipa motorizacije – klasični 2,0-litarski turbo benzinac od 310 konjskih snaga, koji preko 7-stepenog DSG menjača snagu šalje na sva četiri točka, kao i eHybrid verzija sa 1.4 TSI motorom od 150 KS i elektromotorom snage 115 „konja“.

Ukupna snaga deklarisana je na 245 „konja“, a ovaj plug-in hibrid, zahvaljujući baterijama kapaciteta 13 kWh, može da pređe i do 50 kilometara koristeći isključivo električnu energiju.

Enterijer je obogaćen digitalnom instrumentacijom i centralno pozicioniranim 12-inčnim displejem infotejnment sistema. Tu su i sportska sedišta, kao i multifunkcionalni „zasečeni“ volan sa tasterom za startovanje motora.

Cena vozila još nije saopštena, ali je najavljeno da će biti viša od modela Ateca. Prve isporuke očekuju se tek u poslednjem kvartalu tekuće godine.

Đorđe Pavićević/TopSpeed