PRVE PROBNE VOŽNJE: Stiže nova Škoda Octavia

Škoda je ovih dana u Toskani prikazala i „kamuflirane“ prototipove nove Octavije koja će javnosti zvanično biti predstavljena 11. novembra u Pragu

Interesantno je i to da su prototipovi koji su prikazani na prezentaciji u Toskani bili karavani, i to u dve verzije – pokretan turbo benzincem 1.5 TSI, kao i turbo dizelom 2.0 TDI od 150 KS, a „upareni“ ili sa 6-stepenim manuelnim ili 7-stepenim DSG menjačem.

Osnovnu motorizaciju činiće 1.0 TSI od 110 „konja“, uz koji će se opciono isporučivati i 7-stepena DSG transmisija, a biće dostupan i 1.4 TSI u Octavia iV plug-in hibrid verziji koji će u kombinaciji sa elektromotorom, oslobađati 204, odnosno 245 KS, a stizati sa 6-stepenim DSG menjačem.

Najavljen je i 2.0 TSI turbo benzinac od 190 „konja“, koji će biti dostupan sa 7-stepenim DSG menjačem i 4x4 pogonom. Inače, nova Octavia koristi MQB platformu, što će reći da su proporcije gotovo identične aktuelnom modelu, s tim da je unapređena aerodinamika za 14% što će se povoljnije odraziti na potrošnju i emiciju CO2.

Đorđe Pavićević/TopSpeed