POVRATAK NA STAZU: Hipersportski Peugeot za Le Mans

U skladu sa novim pravilima koja uskoro stupaju na snagu, Peugeot će 2022. godine na Le Manu nastupiti sa potpuno novim hipersportskim automobilom

Pobednik trke 24 časa Le Mana 1992, 1993. i 2009. godine, te uz Audi, jedan od glavnih protagonista na ovoj legendarnoj “stazi” od 2007. do 2011. godine, francuski proizvođač Peugeot se vraća na Le Mans, i to u sklopu novih WEC pravila koja uskoro trebaju da stupe na snagu.

Tokom ovog trkačkog vikenda, francuski proizvođač je iskoristio priliku da najavi svog takmaca u pomenutoj klasi, kojeg razvija za 2022. godinu zajedno sa kompanijom Total. Automobil će imati hibridnu jedinicu, snage oko 670 “konja”, kao i pogon na sva četiri točka, od čega će oko 270 KS isporučivati elektromotori na prednjim točkovima.

Za sada se o automobilu malo toga zna, osim da će, u skladu sa novim pravilima, biti teži nego li LMP1 prototipovi, nešto duži (gotovo pet metara), kao i širok skoro dva metra. Ono što je naročito interesantno jeste obaveza proizvođača da proizvede 25 primeraka homologovanih za redovan saobraćaj, sa pratećom pogonskom jedinicom, koji moraju biti proizvedeni do kraja 2022. godine.

Đorđe Pavićević/TopSpeed