POTVRĐENO: Cupra Leon stiže 20. februara! (VIDEO)

Novi model u gami španskog sportskog brenda Cupra, baziran na SEAT Leonu, biće premijerno predstavljen za svega par dana, tačnije 20. februara

Gama modela sportskog ogranka Cupra španske kompanije SEAT nastavlja da se širi, a najnoviji automobil jeste popularni Leon, koji će javnosti biti prezentovan 20. februara, na posebnom događaju, pre nego što publika bude u prilici da ga vidi na Salonu automobila u Ženevi.

Kako je do sada najavljeno, pored klasične turbo benzinske verzije od 2,0 litra, u ponudi će biti i plug-in hibridni model koji će koristiti kombinaciju 1.4 TSI turbo benzinca i elektromotora (baterije od 13 kWh), ukupne snage 245 “konja”, a koji će do 100 km/h stizati za 6,5 sekundi.

Skoro dve decenije prošle su od kada je nastala prva Cupra, sportska verzija SEAT-ovog modela Leon. Pripadnost VW Grupi omogućila je fabrici iz Martorela „pristup“ snažnom 2.0 TSI motoru i vrhunskom DSG menjaču, kao i korišćenje platforme na kojoj je ovaj model utemeljen zajedno sa rođacima -  Golfom GTI, Audijem S3 i Škodom Oktavijom v RS“. Sve to je „poguralo“ španski “hot heč” da nastavi svoj put, tako da je sada pred nama najnoviji predstavnik treće generacije, koji nije samo restilizovan već i unapređen dodatnom snagom.

Iako za sada još nije potvrđeno, špekuliše se da će i ovaj put Leon imati Cupra R verziju, kao svojevrsnog “rođaka” Volkswagenovom Golfu R, snage od minimum 300 “konja” sa pogonom na sva četiri točka 4Drive, koji bi sprint do “stotke” obavljao za ispod pet sekundi.

Đorđe Pavićević/TopSpeed