POSLEDICE PANDEMIJE: FIAT, Ferrari, Lamborghini i Ducati obustavili proizvodnju!

Nakon što su Ducati i Lamborghini ovih dana obustavili proizvodnju usled haosa i vanrednog stanja izazvanog pandemijom Korona virusa, ubrzo je to učinio i Ferrari, a sada i FIAT, odnosno FCA

Globalna pandemija uzrokovana SARS-CoV-2 virusom, poznatijim u narodu kao Korona, mnoge evropske zemlje je „bacila“ u karantin, a sa njim, onemogućeno je i normalno poslovanje brojnih kompanija, kakve su i automobilske.

Naročito je pogođena Italija, a pre svega severni deo, te su protekle nedelje, Ducati i Lamborghini već najavili prekid rada svojih pogona, dok je Ferrari zatvorio svoju fabriku u Maranellu u subotu.

Od danas, i FCA (FIAT Chrysler Automobiles) obustavljaju proizvodnju u većini svojih evropskih pogona – šest u Italiji, kao i onaj kod nas, u Kragujevcu, ali i u Poljskoj. Period obustave rada iznosi dve nedelje, odnosno do 27. marta, u nadi da će se situacija u Italiji, ali i u ostatku Evrope koliko-toliko popraviti.

Pored proizvođača automobila, i proizvođači opreme i rezervnih delova su krenuli sa zatvaranjem svojih proizvodnih pogona, te je tako i Brembo, koji ekskluzivno snabdeva Ferrari, zatvorio svoje četiri italijanske fabrike.

Đorđe Pavićević/TopSpeed