PORODICA SE ŠIRI: Hyundai najavio Kona N! (VIDEO)

Nakon velikog uspeha sportskog i30 N, usledio je „manji brat“ i20 N, a uskoro stiže i prvi „sportski“ krosover u vidu modela Kona N

Hyundai je danas i zvanično najavio treći model sportske „N“ porodice, i to prvi krosover/SUV, baziran na aktuelnom modelu Kona, nakon velikog uspeha i30 N, a zatim i logičnog nastavka „sage“ sa modelom i20 N, koji nastupa i u WRC šampionatu.

Automobil koji je Hyundai prikazao još uvek nosi „kamuflažu“ što će reći da se radi o prototipu u završnoj fazi razvoja, kojeg pokreće 2,0-litarski turbo benzinac, u kombinaciji sa 8-stepenim N DCT menjačem sa dvostrukim kvačilom.

Sama činjenica da se radi o 2,0-litarskom motoru, poreklom iz i30 N, a ne 1,6-litarskoj jedinici od 200 „konja“ iz i20 N, govori u prilog tvrdnji da će Kona N biti najsnažniji sportski krosover u klasi, sa 250 ili 280 konjskih snaga (zavisno koja verzija motora bude), dok recimo, Ford Puma ST nudi „samo“ 198 KS.

Ono što je još nepoznato jeste sistem pogona, odnosno da li će Hyundai zadržati samo pogon na prednje točkove ili će Kona N dobiti 4x4 pogon, budući da viši paketi „obične“ Kone nude i pogon na sve točkove, što bi samo doprinelo boljoj trakciji, imajući u vidu prilično veliku snagu ovog automobila.

Kao deo marketinške kampanje koja će pratiti Konu N, Hyundai je prezentovao i simpatični video sa pomenutim „maskiranim“ prototipom kojeg vozi neimenovani fabrički vozač sa kacigom, a koji u par navrata naglašava da se radi upravo o sportskoj, N verziji Kone.

Yes, it's N.Named the True Hot SUV because driving one has never been this fun. Coming in hot, it's the Kona N. #HyundaiN, #KonaN, #TheTrueHotSUV, #HotSUV, #Teaser, #ComingInHot

Đorđe Pavićević/TopSpeed