PORCIJA STEROIDA: Cupra Formentor VZ5

Ono o čemu se samo nagađalo proteklih meseci, a šta su ljubitelji španskog brenda priželjkivali, sada je realnost – najsnažnija verzija Cupre Formentor i generalno Cupra brenda, nalazi se pred nama, sa čak 390 konjskih snaga!

Atraktivni krosover model Formentor, kao prvi autentični model Cupra brenda, od kada je „razdvojen“ od SEAT-a, izazvao je veliku pažnju i stekao neočekivanu popularnost, i to, pre svega, zahvaljujući najsnažnijoj verziji sa 2,0-litarskim TSI motorom od 310 „konja“.

Tako je bilo sve do sada, jer je Cupra upravo predstavila još snažniju verziju, pravog „snagatora“ koji za pogon koristi Audijev 2,5-litarski redni petocilindarski turbo motor koji raspolaže sa čak 390 konjskih snaga i 480 Nm obrtnog momenta.

U kombinaciji sa 7-stepenim DSG menjačem i pogonom na sva četiri točka, Formentor VZ5 do 100 km/h stiže za svega 4,2 sekunde, dok mu je maksimalna brzina elektronski limitirana na 250 km/h.

U odnosu na do sada najsnažniji Formentor, VZ5 verzija je za 10 mm niža, poseduje unapređeni Adaptive Chassis Control sistem kao deo serijske opreme, a tu su i 18-inčne šestoklipne Akebono kočione čeljusti, skrivene iza velikih naplataka od 20 inča.

U odnosu na ostatak game, VZ5 se vizuelno razlikuje po drugačijoj „haubi“, karbonskim detaljima, „naduvanim“ blatobranima, kao i pomenutim 20-inčnim naplacima u boji bakra, a za ovu verziju namenjena je i specijalna Taiga Grey siva boja. Tu je i „četvorocevni“ izduvni sistem, sa cevima koje su pozicionirane jedna iznad druge.

Cupra je planirala da Formentor VZ5 bude proizveden u limitiranoj seriji od svega 7000 primeraka, svi sa volanom na levoj strani, a prvi primerci očekuju se krajem ove godine.

Đorđe Pavićević/TopSpeed