PONOVO PARTNERI: McLaren i Gulf Oil postigli dogovor o sponzorstvu!

Kompanija McLaren i Gulf Oil, koji su svojevremeno već sarađivali na trkama 24 časa Le Mana, postigli su dogovor o sponzorstvu, kako u Formuli 1, tako i kada su u pitanju serijski supersportski modeli

Uz Martini i nekoliko mega-proizvođača cigareta, Gulf Oil je svakako sinonim za zlatno doba auto-moto sporta, a trkačke automobile u legendarnim plavo-narandžastim bojama viđali smo na stazama širom sveta, još od '60-ih godina, pre svega na Fordu GT40, a potom i na Porscheu 917.

No, Gulf Oil je još 1968. godine otpočeo saradnju i sa McLarenom, tada malom manufakturom iza koje je stajao njen osnivač, Bruce McLaren, kako na F1 trkama, tako i u Can-Am šampionatu, koja je trajala sve do 1973. godine.

Početkom '90-ih, saradnja je obnovljena kada su na scenu stupili McLaren F1 GTR automobili koji su se takmičili na 24 časa Le Mana. Nakon toga, Gulf Oil se kao sponzor uglavnom pojavljivao na Aston Martinovim trkačkim automobilima, pre svega na prestižnim trkama 24 časa Le Mana.

Kompanija McLaren, u koju spada kako Automotive ogranak, tako i F1 divizija, kao i kompanija Gulf Oil, postigli su dogovor o višegodišnjoj strateškoj saradnji, koji se odnosi ne samo na sponzorstvo F1 tima, već i na korišćenje Gulf proizvoda kod serijskih modela McLarena.

To znači da će već od VN Velike Britanije, koja se vozi ovog vikenda, McLaren F1 tim dobiti Gulf Oil brend kao sponzora, ali i da će ubuduće, za svoje supersportske modle, McLaren Automotive zvanično koristiti Gulf gorivo, ulje i maziva kao tzv. „prvu ugradnju“.

Đorđe Pavićević/TopSpeed